Twitter

Pots seguir les meves publicacions a @ketekuen

dijous, 30 de maig del 2013

Usos i Gratificacions


La hipòtesi dels usos i gratificacions s’inscriu en la teoria funcionalista dels mitjans de comunicació, representant el seu desenvolupament empíric més consistent. Diferencia els efectes desitjats del comunicador dels usos o motivacions del destinatari. D’aquesta manera, l’efecte de la comunicació de masses s’entén com la conseqüència de les gratificacions a les necessitats experimentades pel receptor. McQuail diu que “el receptor es también un iniciador, tanto en el sentido de dar origen a mensajes de retorno, como en el sentido de realizar procesos de interpretación con un cierto grado de autonomía” (citat a Wolf, 1994, 79).

Si ens centrem en el món televisiu, trobem molts exemples de produccions ambicioses que no han aconseguit el favor del públic i han desaparegut de les “parrilles”. Veiem uns quants exemples:

·         666 Park Avenue. Malgrat les bones crítiques rebudes, l’audiència li va donar l’esquena des del primer moment. La cadena ABC nord-americana va cancel·lar la producció de més capítols. Per acabar-ho d’adobar l’huracà Sandy va destrossar gran part dels sets de rodatge.

·         Pan Am. Centrada en la vida de les hostesses d’aquesta companyia, ni el reclam de rostres coneguts va poder redreçar els mals resultats de share. Després d’una temporada, es va cancel·lar.

·         Alcatraz. Produïda per J.J. Abrams (Perdidos, Person of Interest) i la Fox, va evidenciar des del primer moment, girs de guió poc creïbles. L ‘incògnita de la seva resolució quedarà en el aire.

·         The River. Produïda per Steven Spielberg, la primera temporada només va arribar al vuitè capítol. Els elevats costos de producció han motivat la seva cancel·lació per part de l’ABC.

En el nostre país, la paciència dels productors és encara més minsa. En els últims mesos s’han cancel·lat sèries d’entreteniment, de vegades sense arribar a estrenar-se: és el cas de Guasap!, produïda per “100 Balas” per Cuatro. Altres sèries cancel·lades són Fenómenos, d’Antena 3, o Alguién tenia que decirlo, de La Sexta. Paradoxal és el cas de la superproducció de Televisió Espanyola, Isabel, rodada fa un parell d’anys i que no va arribar a estrenar-se en el seu moment. Fa uns mesos ha vist la llum amb escàs èxit d’audiència.

 Bibliografia
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada