Twitter

Pots seguir les meves publicacions a @ketekuen

dissabte, 25 de maig del 2013

Història del concepte d'esfera pública


Sota la denominació de esfera del que és públic, Habermas entén, en principi, un camp de la nostra vida social, en el que es pot formar quelcom com una opinió pública. El poder de l’Estat és l’adversari de l’esfera pública, ja que aquesta està relacionada amb les tasques de crítica i de control que practiquen informalment els ciutadans vers la dominació organitzada de l’Estat. Podríem dir, que a l’esfera del que és públic li correspon una tasca mediadora entre la societat i l’Estat.

Comencem el recorregut del concepte d’espai públic a la Grècia clàssica, en la que trobem dos àmbits separats de les activitats humanes: la polis, l’àmbit de la activitat política comú a tot ciutadà lliure, i l’oikos, en el que cadascú s’apropia aïlladament del que és seu. A l’Edat Mitjana, es contraposen els espais publicus i privatus, en virtut de una antiga distinció del dret romà.

A mitjans del segle XVI, trobem el concepte privat com designació del que està exclòs de l’esfera de l’Estat. La Reforma protestant introdueix en el concepte public, l’expressió de l’opinió de persones privades, que evoluciona fins a convertir-se en una eina que pot aixecar-se contra el poder. A partir del segle XVIII, s’imposa la idea de que la racionalitat no deriva de principis absoluts, sinó que es desenvolupa a partir del contrast d’opinions sobre la veritat i la justícia., és a dir, de les raons de les persones privades que pensen i expressen les seves idees. Tanmateix, Marx denuncia a l’opinió pública com una falsa consciència que oculta en si mateixa el seu caràcter de màscara de l’interès de classe burgès.

Finalment, al segle XX s’han produït grans canvis socials, amb l’aparició de la societat de masses i els canvis tecnològics. L’estatització del que és públic i la seva intromissió en tot ela àmbits de vida dels ciutadans s’ha recolzat en la transformació gradual dels mitjans de comunicació en instruments d’entreteniment i dominació de les masses.

 

Bibliografia


·         Habermas, Jürgen. La Esfera Pública. Un articulo de enciclopèdia. A la revista The New German Critique, nº 3, Fall, 1974. Traducció de Silvia Delfino.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada